jueves, 1 de octubre de 2015

A obesidade (Investigación e Ciencia, outubro, 1996)

A obesidade
Unha curiosa epidemia de obesidade vaise estendendo polo mundo industrializado. Pero empezamos a coñecer xa as raíces biolóxicas desta complexa enfermidade, o que afianza a esperanza de poder previr os riscos que sobre a saúde produce o exceso de peso.
W.Wayt Gibbs.
Tendemos cara á obesidade?
Moita xente ignora que a obesidade abunda máis en Samoa Occidental e noutras illas do Pacífico que no primeiro mundo. En Nauru, puntiño minúsculo duns vinte quilómetros cadrados, que chegou a estar cuberto de guano de aves mariñas, os seus 7500 poboadores comercian con esa valiosa fonte de fosfatos. Da súa venda ás compañías de abonos obteñen un dos ingresos per cápita máis altos do mundo. Moitos destes insulares abandonaron a súa dieta tradicional de hortalizas e peixe por outra de carnes enlatadas, patacas fritidas e cervexa, que importan de Occidente. De onde chegaron tamén as cómodas butacas. No curso dunha xeración xa comezaron a notarse os efectos. En 1987 máis do 65% dos homes e o 70% das mulleres de Nauru eran obesos, e un terzo da poboación padecía diabetes.
Moitos países desenvoltos ou en vías, camiñan na mesma dirección a un paso alarmante. Pero non podemos atribuír esa tendencia só aos cambios dietéticos operados. As enquisas –algunhas pouco fiables- mostran que a proporción de calorías que os estadounidenses consomen en forma de graxa descendeu desde os anos oitenta nunha porcentaxe que se corresponde co crecemento da incidencia da obesidade. Os británicos deglutiron un 10% menos de calorías en 1991 que en 1980, mentres que se dobrou o número de pesos pesados. Ese paradoxo que se dá tamén noutros países podería ter que ver co consumo de gasolina e as horas pasadas ante o televisor, que se elevan case á par que as cifras de obesos.
Pero a explicación máis profunda ofrécenola a bioloxía evolutiva. En 1962 James V.Neel, da Universidade de Michigan, propuxo que a selección natural forzou aos nosos devanceiros a adquiriren “xenes frugais”, que almacenaron a capacidade de almacenar graxa de cada festín e así resistir á próxima fame negra. Pero coa abundancia alimentaria dispoñible de forma estable, razoa Neel, tal adaptación converteuse nun problema. A teoría encontra respaldo no que está ocorrendo cos poboadores de Nauru. Tamén a avalían os indios Pima, unha tribo da que os seus proxenitores se escindiron en dous grupos durante a Idade Media. Un grupo asentouse en Arizona meridional e o outro buscou asento nas montañas mexicanas de Serra Madre. Nos anos setenta do noso século, os indios de Arizona tiveron que abandonar a agricultura. Adoptaron as dietas típicas do seu entorno, nas que 40 por cento0 das calorías se atopan en forma de graxa. Vinte anos despois, estes indios rexistran a incidencia máis alta de obesidade do mundo –superando en moito a dos seus veciños de raza branca. Ao redor da metade deles presenta diabetes cando cumpren os 35 anos.
Eric Ravussin, do norteamericano Instituto Nacional de Diabetes e Enfermidades Renais e do Aparello Dixestivo (NIDDK), comparou aos Pimas de Arizona cos seus parentes distantes en Maicoba, México, que aínda viven dos produtos da explotación agraria e gandeira. Aínda que ambos grupos comparten a maioría dos xenes, os Pimas de Maicoba pesan por termo medio uns 26 quilos menos e son tamén uns 2,5 centímetros máis baixos. Non acostuma ser frecuente entre eles a diabetes. Os Maicoba comen a metade de graxa que os seus parentes do norte, e pasan máis de 40 horas á semana ocupados en traballos físicos. A persistencia dun peso menor dos Pimas mexicanos constitúe unha razón poderosa para rexeitar a hipótese  que funda a elevada incidencia da obesidade nos Pimas estadounidenses nun defecto xenético. Trataríase, pola contra, dunha susceptibilidade xenética (presenza de xenes frugais de gran capacidade almacenadora) que operaría nun ambiente que ofrece un acceso fácil a alimentos de alto contido enerxético, onde tampouco se esixe un traballo duro.
Posto que todas as poboacións humanas parecen compartir esta susceptibilidade xenética en grao diverso, “imos continuar vendo un aumento da obesidade nos próximos 25 anos”; paralela á elevación do nivel de vida, predí F.Xavier Pi-Sunyer, director do centro de investigación sobre obesidade no Hospital St. Luke´s-Roosevelt da cidade de Nova York. E advirte: “certos países atrasados están abocados a un risco maior. As proxeccións para o ano 2025 indican que máis do 20 por cento da poboación mexicana padecerá diabetes”.
Estudios realizados con Pimas, insulares e emigrantes “mostran un fenómeno común a tan diferentes poboacións: a incidencia da obesidade vén determinada en boa parte polas condicións ambientais”, sostén Ravussin. Algúns propuxeron un cambio desas condicións gravando os alimentos de alto contido calórico cun “imposto graxo” especial , ou elevando a tarifa do seguro a aqueles que non acudan ao ximnasio coa debida frecuencia.
 Escala de obesidade
A obesidade parece estar en alza nos países máis industrializados, aínda que as comparacións son enganosas porque os epidemiólogos non estableceron aínda patróns normalizados para medir este trastorno. Acostuman fundarse no índice de masa corporal (IMC), guarismo que garda unha boa correlación coa graxa corporal. O que non impediu que mesmo nos estudios nos que se manexa este índice se empregue unha gama ampla de valores do IMC, desde por debaixo  de 27 a máis de 30 para cualificar a obesidade.
A Organización Mundial da Saúde considera tres niveis de obesidade. Os suxeitos con maior risco son os que presentan un IMC de 30 ou superior. Os médicos adoitan empregar táboas de “peso ideal” que preparan as compañías de seguros. Os estudios sobre mortalidade, como o que acaba de publicar a Universidade de Havard, no que se recollen os datos de seguimento de 115.195 enfermeiras durante 16 anos, demostran que as táboas estándar infravaloran os riscos do exceso de peso, en boa medida porque non toman en conta o feito de ser ou non fumador. Os fumadores tenden a ser delgados, aínda que cunha má saúde. Os riscos aumentan significativamente ao alcanzarse un IMC por debaixo de 25, límite que exceden máis da metade dos cidadáns do seu país.
Cálculo do Índice de Masa Corporal:
IMC = w/h2
w: peso en quilogramos; h: altura en metros

Investigación y Ciencia, outubro, 1996

No hay comentarios:

Publicar un comentario